Z múky môžeme vyrobiť chlieb, koláče, rôzne cestoviny a veľa iných jedál, ale ktorý druh múky sa k nim najlepšie hodí? Na koláče máme použiť hladkú, alebo polohrubú múku? Čím sa líši chlebová múka od polohrubej? Z celozrnnej múky sa pečie rovnako ako z hladkej múky? Ak sa ponoríme do sveta múk a chceme pripraviť naozaj chutné jedlá, je dobré zistiť, ktorá múka je najlepšia na daný účel. V tomto článku sme zhrnuli najdôležitejšie znalosti o jednotlivých druhoch múk a dáme vám aj tipy na to, ktorú múku by ste si mali vybrať k určitým jedlám pre čo najchutnejší výsledok.
Sú to druhy múk, ktoré nájdeme v každej kuchyni a z ktorých dokážeš pripraviť väčšinu jedál a pečiva. Poďme si postupne predstaviť, ktoré múky sú to, a čo z nich môžeme pripraviť.
Hladkú múku, ktorá má najmenšie zrná a najsvetlejšiu farbu, používame najčastejšie na pečenie. Táto múka obsahuje iba vnútro pšeničného zrna. Nedostanú sa do nej iné časti zrna, preto je drvina taká jemná. Bude dobrou voľbou hlavne pre prípravu sladkého pečiva a pekárenských produktov ako vianočky, bábovky, linecké cesto, piškóty a koláče, ale mali by sme ju používať aj na maslové cestá ako pité. Hladkú múku môžeme použiť aj na prípravu palaciniek, ale je vhodná aj na zahusťovanie a obaľovanie. V našej ponuke môžete nájsť dva druhy hladkej múky: Typ 00 a pšeničnú hladkú múku T-650. Hladká múka 00 označuje najjemnejšie pomletú viackrát preosievanú múku svetlejšej farby, z ktorej môžete pripraviť ľahké nelepkavé cesto. Často ju nazývajú aj pizzová múka. Múka T-650 je hladká múka tmavšej farby, lebo má väčšie množstvo častí zo šupky oproti hladkej múke. Odporúča sa najmä na chlebové cesto, preto ju volajú aj pšeničná chlebová múka. Ak sme sa teda rozhodli pre domáce pečenie chleba, vyberme si hladkú múku T-650.
Oproti hladkej múke to je hrubšie pomletá drvina, ale jej textúra nie je až taká hrubá ako pri hrubej múke. Pre vyšší obsah lepku sa lepšie rozťahuje, preto je táto múka ideálna na prípravu domácich cestovín alebo halušiek. Pre svoju pružnosť sa často používa aj na pečenie koláčov, vianočiek a báboviek. Môžeme povedať, že je to azda najuniverzálnejší typ múky. Ak sa nám práve minula hladká múka, čiastočne ju môžeme nahradiť aj polohrubou múkou, s ktorou sa dobre zmiešava.
Drvina s najhrubšou zrnitosťou sa volá pšeničná krupicová múka, ale ten istý mlynársky výrobok sa skrýva aj pod názvami štrúdľová múka alebo hrubá múka. Pre hrubšiu zrnitosť mletia ako pri hladkej múke je aj obsah lepku vyšší, preto bude cesto vyrobené z tejto múky prevzdušnené, bublinkové a ľahké. Čo z nej môžeme pripraviť? Môžeme z nej vyrobiť štrúdľové alebo piškótové cesto, ale môžeme ju použiť aj na miesené cesto. Vyskúšajte aj to, že pri obaľovaní obalíte mäso touto múkou a výsledok bude omnoho chrumkavejší.
Ak radi pečiete rôzne pochúťky pre rodinu, ale neviete, ku ktorému koláču potrebujete aký typ múky, nápomocná bude naša kategória výrobkov Activ. Obal sme navrhli tak, aby bolo hneď vidno, čo môžeme pripraviť a pri opise sme dali aj tipy k ďalším jedlám, ku ktorým sa vyslovene odporúča používanie daného typu múky. Naše múky Activ sme navyše obohatili o vitamín B, kyselinu listovú a železo, aby boli pochúťky z nej boli ešte zdravšie
Toto balenie skrýva krupicovú múku vyslovene na výrobu domácich cestovín, halušiek a knedlí. Ak ste si doteraz mysleli, že výroba domácich cestovín vyžaduje veľa času a vedomostí, vyskúšajte túto našu múku. Sme si istí, že sa potom častejšie dostanú na váš stôl čerstvé domáce cestoviny.
Milujete taliansku kuchyňu a neviete odolať trojuholníku pizze? Z našej pizzovej múky Activ môžete kedykoľvek aj doma vyčarovať fantastickú domácu pizzu, ale môžete ju použiť aj na výrobu iných cestovín talianskeho typu ako focaccia alebo grissini. Cesto vyrobené z našej špeciálne pomletej múky bude mäkká a zároveň pružná.
Špaldová pšenica nesmie chýbať v zdravej strave pre svoj vysoký obsah živín a vlákniny. Jedlá vyrobené zo špaldovej múky sú ľahšie stráviteľné a najlepšie je to, že túto múku môžeme používať rovnako ako klasickú pšeničnú múku. Našu svetlú špaldovú múku sme pomleli najemno. Môžeme z nej pripraviť akékoľvek sladké pečivo. Ideálna je na zákusky, koláče, palacinky, ale môžete z nej upiecť aj tortu. Smelo ju vyskúšajte!
Raž patrí medzi najzdravšie obilniny. Znižuje cholesterol a jej vysoký obsah vlákniny pomáha tráveniu. Pre nízky obsah lepku sú však pekárenské výrobky z ražnej múky hutnejšie, preto sa bežne zmiešavajú s pšeničnou múkou, aby sme dostali ľahšie cesto. Z našej ražnej chlebovej múky – ako prezrádza už názov – môžete upiecť výborný domáci chlieb. Môžete ju zmiešať s pšeničnou aj so špaldovou múkou, aby ste získali ľahšie a mäkšie cesto. Je vhodná aj na prípravu ražného kvásku.
Základom pečenia chleba ja kvalitná chlebová múka. Ak chcete upiecť biely domáci chlieb, naša pšeničná chlebová múka Activ bude tá správna voľba. Vďaka špeciálnemu mletiu a jemnej zrnitosti cesto počas kvasenia pekne narastie a dokonale si zachová objem.
Na kysnuté cesto a na koláče je ideálna hladká múka, ktorej jemná zrnitosť umožňuje, aby bol výsledok naozaj ľahký a mäkký. Našu pšeničnú múku na kysnuté cestá sme vyvinuli práve na tento účel.Ak chcete získať naozaj mäkké a ľahké cesto, máme pre vás tip: prevzdušnite múku preosievaním!
Celozrnná múka obsahuje nielen vnútro zrna, ale aj jeho ostatné časti, šupku, otruby, klíčky a vďaka tomu má vyšší obsah vitamínov, vlákniny a živín ako tradičná hladká múka. Celozrnné múky môžeme preto považovať za základ zdravej výživy. Naše celozrnné múky sú hrubozrnnejšie a z nich pripravené výrobky sú hutnejšie a sýtejšie. V našej ponuke môžete nájsť štyri celozrnné produkty: celozrnnú pšeničnú múku, celozrnnú ražnú múku, celozrnnú špaldovú múku a grahamovú múku.
Zo pšeničného zrna sa väčšinou vyrába múka, buď hladká múka z vnútra zrna, alebo celozrnná múka s použitím takmer celého zrna. Jednotlivé časti zrna – klíčky, otruby – sa však môžu použiť aj samostatne. Pre vysoký obsah vlákniny, vitamínov a živín sa ich konzumácia vyslovene odporúča. Pšeničné klíčky a otruby konzumujeme najčastejšie vo forme kaše, vo vločkách a v jogurtoch, z hrubšie pomletej vnútornej časti zrna. Z pšeničnej krupice môžeme pripraviť krupicovú kašu, krupicové halušky a knedle. Tieto výrobky nájdete v produktovej kategórii Prémium.
Od kysnutého cesta mnohých často odrádza to, že je náročné na čas: teba odvážiť suroviny, zohriať mlieko, nechať vykvasiť droždie, vymiesiť cesto. My však milujeme čerstvé pekárenské pochúťky natoľko, že sme sa rozhodli ponúknuť riešenie aj na to. Vytvorili sme naše múčne zmesi All In, ktoré obsahujú všetky suroviny. Stačí len priliať vodu a môžeme miesiť. Z našich výrobkov All In viete za krátky čas pripraviť chutné pizzové cesto, vianočku, špaldový langoš alebo palacinky či rôzne chleby.Naše chlebové zmesi môžete použiť aj v domácej pekárničke chleba. Už ste vyskúšali niektorú?