Hol készülnek a Vitaflóra lisztek?

Hol készülnek a Vitaflóra lisztek?

Lisztjeink, lisztkeverékeink és panírmorzsáink a Gútai Malomból jutnak el az egész kelet-közép-európai régióba. Családi kézben lévő vállalatunkban azért dolgozunk és fejlesztünk folyamatosan, hogy mindenki asztalára az év bármely napján kiváló minőségű Vitaflóra termékek, vagy ahogy sokan ismerik, „napocskás” lisztek kerülhessenek.

Történetünk

Történetünk

Vállalatunk 1990-ben alakult, malmunkat 1994-ben építettük fel. Az elmúlt 25 évben folyamatosan fejlődtünk, mára pedig Szlovákia egyik vezető malmává nőttük ki magunkat. Büszkék vagyunk rá, hogy a régióban termett gabonát helyben dolgozzuk fel, itthon teremtve ezzel értéket.

A régió, ahol a gabona terem

A régió, ahol a gabona terem

A régió, ahol a gabona terem

Gúta, Szlovákia délnyugati részén, Csallóközben található. Az ország legtermékenyebb mezőgazdasági területeként is ismert térség éghajlata és fekvése nagyon jó feltételeket nyújt a gabonatermesztésre. Az évi több mint 2000 óra napsütés, a megfelelő mennyiségű csapadék, az ideális összetételű talaj mind tökéletes környezetet teremtenek arra, hogy a legkiválóbb búzamagok teremjenek itt. A gabonaszemekbe zárt napsütést pedig lisztté őröljük, hogy végül a családi asztalokra kerülhessenek a legfinomabb kenyerek, sütemények formájában.A gabonatermesztéssel együtt a malomiparnak is nagy hagyománya van a régióban. A 18-19. században hajómalmok és vízimalmok működtek a Csallóközt közrefogó Dunán és Kis-Dunán, a gabona őrlésére a víz erejét használták. Mára három, cölöpökön álló vízimalom maradt fent a térségben: Dunatőkésen, Pozsonyeperjesen és Tallóson, amelyek kedvelt turistahelynek is számítanak. Amire viszont a legbüszkébbek vagyunk, az a gútai úszó vízimalom (hajómalom), amelyhez Európa leghosszabb fahídja vezet. Ez ugyan az eredeti malom rekonstrukciója, mégis nemzeti kulturális örökségként tartják számon. Ha Csallóközbe látogatsz, feltétlenül tekintsd meg a molnármesterség régi példáit!

Minőség felügyelete

Minőség felügyelete

Modern technológiával tisztítjuk és őröljük a gabonát, ezzel garantáljuk, hogy csomagolásainkba csak kifogástalan minőségű termék kerülhet. Lisztjeink tisztasága, az őrlemény finom vagy éppen durvább szemcsemérete pedig mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mindig pontosan ugyanolyan finom tésztákat, péktermékeket, süteményeket készíthess a „napocskás” lisztekből.

Búza, rozs, tönkölybúza

Búza, rozs, tönkölybúza

Gabonaféléket ősidők óta fogyasztunk, az egyik legelterjedtebb fajta pedig nem más, mint a búza. Egyszerű a termesztése, nagy a terméshozama, ugyanakkor jelentős fehérjeforrás, így hamar a táplálkozásunk egyik meghatározó részévé vált. Klasszikus lisztfajtáink búzából készülnek, malmunkban pedig nemcsak a mag belsejét, hanem a héját, a korpát és a csírát is feldolgozzuk.

Hasonlóan nagy népszerűségnek örvend a rozs is, amely magas rosttartalma miatt vált fontos részévé az étrendünknek. Az ebből készült kenyér barnább, sűrűbb és savanykásabb a fehér kenyérnél. A rozslisztből készült péktermékek jó hatással vannak az emésztésre, a vérkeringésre, és a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően nagyszerű energiaforrás.

A tönkölybúzát, amelyet gyakran neveznek ősbúzának is, magas fehérje-, rost- és vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb búzafajtának tartják. Könnyen emészthető, így a benne található tápanyagok gyorsan felszívódnak a szervezetben. Gyakori fogyasztásával csökkenhet a koleszterinszint, és immunerősítő hatása is ismert. Ezt a búzafajtát is megtalálod termékeink között.